زخم بستر یکی از شایع ترین آسیب هایی می باشد که بیماران و سالمندان زمین گیر را درگیر می کند. افرادی که به خاطر دلایل مختلف توانایی حرکت و جا به جایی ندارند و بیشتر اوقات زندگی خود را در بستر و یا روی صندلی چرخ دار می گذرانند بیشتر احتمال دارد به این مشکل گرفتار شوند.
با توجه به این که این بیماری دلایل علمی خاص خود را دارد ولی زخم بستر در سالمندان اغلب به خاطر سهل انگاری و کیفیت پایین مراقبت های بهداشتی و درمانی ایجاد می شود. این بیماری بسیار آزار دهنده می باشد و می تواند بر روی زندگی افراد تاثیر بگذارد. به همین خاطر نیاز است تا در صورتی که زمان کافی برای مراقبت از سالمندان و بیماران خود ندارید با استخدام پرستار سالمند در منزل به آنان کمک کنید تا بتوانند بهبود پیدا کنند.
اگر به دنبال بهترین و سریعترین درمان زخم بستر هستید در این مقاله سلامت نوین به بررسی موارد مهم در مورد زخم بستر، درمان زخم بستر در منزل، پانسمان زخم بستر در منزل و... خواهیم پرداخت.
زخم بستر چیست؟
زخم بستر (زخم فشاری) ممکن است به خاطر قرار گرفتن افراد به صورت طولانی مدت در بستر رخ دهد. به همین خاطر معمولاً سالمندان ناتوان جسمی بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. زمانی که فرد برای مدت طولانی در بستر قرار می گیرد به بخشی از لایه های پوست که در مناطق تحت فشار بدن و بستر هستند فشار وارد می کنند.
این فشار ممتد باعث مرگ سلول های پوستی و آسیب دیدن آن ها در این ناحیه می شود.
در این مورد که زخم بستر چیست؟ مقاله ی مرتبط با آن را مطالعه کنید.
بررسی کلی روند ایجاد زخم بستر در افراد
علائم زخم بستر |
|
عواملی که ابتلا به زخم بستر را افزایش می دهند؟ |
|
زخم بستر در کدام ناحیه از بدن رخ می دهد؟ |
بیشتر در بخش هایی از بدن به وجود می آید تحرک کمتر آن ها در مقایسه با دیگر نواحی بدن کمتر است. این نقاط عبارتند از
رایج ترین زخم های بستر در استخوان لگن 67% و استخوان دنبالچه 29% رخ می دهد.
|
در صورت وجود چه شرایطی زخم بستر رخ می دهد؟ |
|
عوارض زخم بستر |
|
بهترین و سریعترین درمان زخم بستر
بهترین و سریعترین درمان زخم بستر استفاده از پانسمان های مرطوب می باشد. زمانی که خون به بافت نرسد باعث می شود تا آن بافت بمیرد. تا زمانی که بافت مرده روی زخم است اجازه ی درمان به زخم نمی دهد و محل مناسبی برای رشد میکروب ها می باشد. جهت درمان این نوع زخم های خطرناک از پانسمان هایی پوشاننده استفاده می کنیم که روی زخم را بپوشاند.
استفاده از این پانسمان های ویژه از ورود میکروب به زخم جلوگیری می کند و محیطی را برای درمان سریعتر زخم ایجاد می کند. این پانسمان های مرطوب با استفاده از فیزیولوژی بدن سبب بهبودی سریعتر زخم می شود.
استفاده از گاز هیچ کمکی به درمان زخم نمی کند چون گاز توانایی جلوگیری از ورود میکروب ها به زخم را ندارد. ولی پانسمان های مرطوب پیشرفته از ورود میکروب ها جلوگیری کرده و محیطی مناسب را برای درمان زخم ایجاد می کنند چون محیط مرطوب برای درمان زخم بسیار تاثیرگذار می باشد.
درمان زخم بستر در منزل
یکی از سوالاتی که ممکن است برای برخی از افراد به وجود بیاید این است که برای درمان زخم بستر چه باید کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برای درمان زخم بستر نیاز است تا از مواد ضد عفونی کننده، پوشانده شدن زخم، ترمیم کننده های طبیعی و درمان با لیزر و موج کوتاه استفاده شود. برای جلوگیری از رخ دادن این مشکل نیاز است تا بیمار باید تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد. توجه به مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم ضروری می باشد.
- تغییر حالت بیمار
- تشک مناسب (جهت اجاره تشک مواج در کرج با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.)
- وعده های غذایی مناسب
- تامین آب مورد نیاز بدن
- شستشوی روزانه موضع
- اجاره ویلچر در صورت نیاز
بهترین پماد برای جلوگیری از زخم بستر
اولین مرحله برای درمان این بیماری این است که در منزل انجام شود. پرستار مدنظر باید به صورت روزانه برای عوض کردن پانسمان زخم بستر و بررسی وضعیت زخم به منزل بیمار مراجعه کند. همچنین مراقبت دائمی بیمار نیز برای انجام کارهای اولیه مانند تغییر پوزیشن بیمار، گذاشتن لگن و… بسیار مهم است و باید طبق نظر متخصص انجام شود چون در بسیاری از مواقع علت ایجاد مشکل نامناسب بودن مواردی مانند لگن بیمار، تشک نامناسب و… است.
در کنار این موارد روش های کنترل درد، استفاده از آنتی بیوتیک مناسب با نظر پزشک، کنترل گرفتگی عضلات و استفاده از درمان با فشار منفی، از روش های تخصصی تر برای درمان می باشد.
پانسمان زخم بستر در منزل
- پانسمان باید شرایط مناسبی جهت بهبودی زخم به وجود بیاورد. زخمی که روی آن باز باشد، در مجاورت هوا خشک شده و بر روی آن پوسته هایی تشکیل می شود.
- رطوبت در محل پانسمان شده حفظ شود.
- پانسمان زخم باید طوری باشد که هوا در نقطه به جریان افتد. افزایش اکسیژن به بهبودی سریعتر زخم بستر کمک می کند.
- حرارت در محل پانسمان در حد نرمالی حفظ شود. (بهترین دما برای سلول ها که بتوانند تقسیم شوند، 37 درجه سانتی گراد می باشد)
- پانسمان باید به گونه ای انجام شود که از ورود میکروب ها به محل زخم باز جلوگیری کند.
- باید در پانسمان زخم از تجهیزاتی استفاده شود که اثرات خارجی از خود به جای نگذارند.
- پانسمان باید به گونه ای انجام شود که به زخم نچسبد. در صورتی که پانسمان خشک باشد و به زخم بچسبد در هنگام تعویض پانسمان باعث خونریزی و درد شدید در ناحیه آسیب دیده می شود.
- پانسمان باید قابلیت جذب ترشحات عفونی را داشته باشد.
- پانسمان باید برای مدت زمان طولانی انجام شود و نیازی به تعویض مکرر نداشته باشد.
جهت استفاده از خدمات پانسمان زخم در منزل تماس بگیرید.
دکتر زخم بستر در منزل
زمانی که بیماران به کلینیک ها و اورژانس به خاطر بروز زخم بستر مراجعه می کنند و یا درخواست خود را برای ویزیت پزشک در منزل برای درمان زخم ثبت می کنند پزشک در ابتدا وضعیت زخم را بررسی می کند و سپس برای درمان اقدام می کند. در هنگام معاینه زخم توسط پزشک نیازی به انجام آزمایش و نمونه برداری دیده نمی شود.
آزمایش های مربوط به زخم بستر فقط در صورتی انجام می شود که اثری از عفونت بر روی زخم دیده شود. شما می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت نسبت به ثبت درخواست خود برای ویزیت دکتر متخصص زخم بستر در کرج اقدام کنید.
برای زخم بستر چی خوبه؟
پرستاری که برای درمان زخم بستر و تعویض پانسمان به خانه ی بیمار می رود، می توانند با بررسی زخم بیمار و حساسیت های دارویی او جهت بهبودی سریعتر زخم برخی داروها را برای او تجویز کنند. این داروها عبارتند از
- استفاده از قرص های ویتامینی خصوصا ویتامین های A&C و قرص های زینک
- استفاده از سرم های شستشو جهت کاهش عفونت های زخم
- استفاده از پمادهای کلاژن ساز
زردچوبه، عسل، آلوئه ورا، روغن نارگیل، سرم نمکی، پنیرک و گل ختمی از جمله گیاهان دارویی برای درمان میباشند که امکان انتخاب آن ها وجود دارد. اغلب این موارد به عنوان ماده شستشو دهنده زخم و پانسمان کننده آن مورد استفاده قرار گرفته و می توانند تا حدودی باعث کاهش درد و خون ریزی زخم بستر شوند.
به شما توصیه می کنیم، ویتامین های مفید برای سرماخوردگی را بشناسید، تا بتوانید از به وجود آمدن بیماری مختلف اعم از سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری کنید.
فیزیوتراپی زخم بستر چگونه انجام می شود؟
بعضی اوقات ممکن است که پانسمان زخم بستر به تنهایی جوابگو نباشد و با هماهنگی پزشک متخصص می توان درخواست فیزیوتراپی در منزل توسط فیزیوتراپ برای ادامه ی مراحل درمانی زخم بستر در نظر گرفته شود. فیزیوتراپ با دریافت مقداری هزینه بیشتر همه ی دستگاه های لازم برای درمان زخم بستر را با خود به منزل آورده و درمان را در منزل شخصی بیمار ادامه می دهد.
درمان زخم بستر با روش فیزیوتراپی با دستگاه های مختلفی انجام می شود که استفاده از این دستگاه ها و انتخاب بین آن ها توسط فیزیوتراپ بعد از انجام معاینات مربوطه صورت می گیرد.
قبل از شروع مراحل درمانی به وسیله فیزیوتراپی چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟
- در اولین مراجعه فیزیوتراپ به منزل قبل از شروع مراحل درمانی میزان وسعت و عمق زخم توسط فیزیوتراپ بررسی شود.
- فیزیوتراپ و پرستار همکار زخم را با استفاده از مواد سرم های شست و شو تمیز و ضد عفونی می کنند.
- بعد از ضد عفونی کردن محیط اطراف زخم لایه های مرده زخم طی یک جراحی کوتاه مدت برداشته می شود.
- بعد از این که لایه های مرده زخم برداشته شد محل برید شده با پانسمان انتخاب شده توسط پرستار بسته می شود.
سوالات متداول
زخم بستر چیست؟
زخم بستر (زخم فشاری) از آسیب به ناحیه ای از پوست که در اثر فشار مداوم بر روی آن ناحیه برای مدت طولانی ایجاد می شود، ایجاد می شود.
نشانه های زخم بستر چیست؟
- تغییر در رنگ یا بفت پوست
- ورم
- تخلیه پر از چرک
- بعضی مناطق پوست، گرمتر یا سردتر از بقیه نقاط هستند.
- حساسیت پوستی در برخی از نقاط بدن
بهترین و سریعترین روش درمان زخم بستر چیست؟
- استفاده از قرص های ویتامینی خصوصا ویتامین های A&C و قرص های زینک
- استفاده از سرم های شستشو جهت کاهش عفونت های زخم. در صورتی که شست و شو با این سرم ها برای کاهش عفونت مفید نبود، پرستار می تواند آنتی بیوک های خوراکی را برای بیمار تجویز کند.
- استفاده از پمادهای کلاژن ساز
بهترین دارو برای زخم بستر چیست؟
پماد الیز
چگونه زخم بستر را درمان کنیم؟
برای اطلاع از نحوه ی درمان زخم بستر در منزل با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.