فصد خون به عنوان یکی از روش های خونگیری در طب سنتی می باشد و زمانی که قرار است این کار را انجام دهید پزشک و پرستاری را قرار است فصد خون را انجام دهد شامل بازکردن منفذی کوچک در دیواره رگ به وسیله ی نیشتر است که طبق پنداشته های طب سنتی سبب خروج اخلاط فاسد بدن با خروج خون می شود. به طور کلی این روش جهت کاهش فشار خون و غلظت خون از طریق کاهش حجم خون افراد انجام می شود. در برخی از موارد افراد به خاطر مشغله های کاری و یا ناتوانی توانایی مورد نیاز را برای رفت و آمد را ندارند. در این مورد بهتر است از خدمات درمانی فصد خون در منزل استفاده کنید. ممکن است برخی از افراد این گونه تصور کنند که انجام این کار ساده و بدون دردسر می باشد ولی باید بگوییم که رخ دادن کوچکترین اشتباه ممکن است باعث شود فرد دچار عارضه های مختلف شود. پس قبل از انجام این روش پرستار باید از شرایط بیمار شرح حال کاملی در مورد میزان فشار خون، قند خون، ضربان قلب و بررسی علائم بالینی بدست بیاورد. شناسایی رگ ها در اولویت قرار دارند و بعد از آن باید نحوه سوزن زدن به رگ دارای بیشترین اهمیت می باشد. پس اهمیت انجام فصد خون به قدری می باشد که حتماً باید در مورد شخص اطلاعات پزشکی مورد را داشته باشند تا بعد از انجام با مشکل رو به رو نشود. هم چنین باید تجربه و تخصص کافی در زمینه ی انجام فصد خون داشته باشد و برای شروع کار باید شکافی بر روی محل مورد نظر (در حدود 2 تا ۳3 میلی متر) ایجاد شود. در مورد اندازه شکاف باید بگوییم که در مواردی که شکاف بیش از اندازه ایجاد شود، بیمار خون زیادی را از دست خواهد داد. حتی در مواردی که این شکاف کوچک باشد خون با فشار زیادی خارج می شود.
محل فصد خون کجاست؟
کانال هایی که قرار است برای انجام فصد خون در نظر گرفته شود شامل 64 نقطه در بدن می باشد و انتخاب هر یک با توجه به نوع بیماری تعیین می شود. در عمل فصد خون در منزل هر بیماری، مکان و شیوه خاصی را برای اجرا دارد. محل هایی که می توان برای فصد خون انتخاب کرد شامل موارد زیر می باشد.
- فصد گوش
- فصد صورت
- فصد بینی
- فصد پا
- فصد دست راست
- فصد دست چپ
- فصد زیر زبان
انواع فصد خون
زمانی که شما از خدمات ویزیت پزشک در منزل استفاده می کنید پزشک متخصص به شما کمک می کند تا مشخص شود از چه نوع فصدی باید استفاده کنید. میزان خونی که در فصد کردن خون از بدن شما خارج می شود، متغیر می باشد. میزان خون خارج شده با توجه به موارد مختلفی اعم از جنسیت، سن، نوع بیماری، وضعیت جسمی و شرایط روحی فرد، بین 350 تا 450 سی سی خون تعیین می شود. به طور کلی به سه دسته ی زیر تقسیم می شوند.
- در مواردی که نیاز است فصد کامل را انجام دهید زمانی که این نوع فصد در حال انجام می باشد فقط در یک مرحله خون لازم از بدن شما خارج می شود. انجام این نوع برای آن دسته از افرادی که از بیماری های زمینه ای رنج می برید و یا این که دچار کم خونی یا ضعف گزینه ی مناسبی می باشد.
- با توجه به این که قرار است فصد خون در چندین مرتبه و در فاصله ی زمانی مشخص انجام شود میزان خونی که در نوع کامل از بدن بیمار خارج می شود، در نوع منقطع نیز خارج می شود. فقط در نوع کامل در یک مرتبه خون خارج و در نوع منقطع خون در چندین مرحله خارج می شود.
- در صورتی که مدل سوزنی برای انجام انتخاب شود برای انجام این کار نیاز است تا با استفاده از سوزن های مخصوص، تنها چند قطره خون از محل مورد نظر خارج شود.
چه کسانی باید نسبت به انجام فصد خون در منزل اقدام کنند؟
سوالی که ممکن است برای برخی از افراد پیش بیاید که انجام فصد خون در منزل برای چه افرادی توصیه می شود؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که انجام فصد خون برای تمام افراد توصیه نمی شود. آن دسته از افرادی که از کم خونی و تالاسمی رنج می برند، سالمندان، کودکان، خانم های باردار و آن دسته از افرادی که بیماری های زمینه ای دارند، به هیچ عنوان نباید این کار را انجام دهند. آن دسته از افرادی که در دوران نقاهت بیماری خود به سر می برند نیاز است تا برای این که مراحل مربوط به درمان کامل شود اقدام به فصد کردن خون کنند. هم چنین باید بگوییم که آن دسته از افرادی که ساکن مناطق سردسیر کشور هستند به خاطر این که شرایط آب و هوایی خاصی را تجربه می کنند نباید این عمل را انجام دهند.
به طور کلی می توان گفت که انجام فصد خون برای آن دسته از افرادی که دارای فشار خون بالا هستند، کبد چرب و یا این که پزشک تشخیص داده است که دچار غلظت خون شده اید، بهتر است این کار را انجام دهند.
فصد خون چگونه انجام می شود؟
در مورد روش انجام فصد خون باید بگوییم که بهترین روش برای انجام فصد خون در منزل استفاده و انجام فصد خون با کیسه های مخصوص فصد خون می باشد. با توجه به این که این روش جزو روش های تأیید شده توسط پزشکان می باشد به گونه ای انجام می شود که کمترین آسیب به عروق بدن وارد می شود، آلودگی محیطی ندارد، میزان خون فصد شده مشخص است که کمترین عارضه را ایجاد می کنند. مسائل مهمی که هنگام انجام فصد باید به آن توجه شود این است که کیسه ی فصد خون باید بهداشتی و استریل باشد. در مورد سوزن کیسه فصد خون هم باید بگوییم که با توجه به این که کیسه فصد خون یکبار مصرف است و ساخت کیسه توسط کارخانه انجام می شود حتما باید از استریل بودن آن مطمئن شوید.
هنگام انجام فصد خون به وسیله کیسه فصد احتمال ریختن خون در اطراف و آلوده شدن محیط بسیار کم است.
هزینه فصد خون چقدر است؟
هزینه انجام فصد خون در منزل با توجه به پارامترهای مختلفی اعم از هزینه کیسه فصد و وسایل مصرفی، هزینه ایاب و ذهاب و... تعیین می شود. با توجه به قیمت تجهیزات مربوط به انجام فصد خون ثابت نیست نمی توان هزینه ی ثابتی را برای انجام فصد خون در نظر گرفت. برای استعلام تعرفه با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
عوارض بعد از فصد خون
- افت فشار خون
- غش
- رنگ پریدگی
- ایجاد هماتوم
- آمبولی
- کم خونی
- واکنش آلرژی
- ترومبوز
- تنفس عمیق یا سریع
مزایای انجام فصد خون در منزل
تولید و افزایش گلبول های قرمز |
هدف از انجام فصد خون در منزل خارج کردن خون از بدن و در نتیجه کمبود آن در سیستم گردش خون، بدن و در رأس آن مغز را مجبور به صدور فرمان تولید و افزایش گلبول های قرمز برای رسیدن به حد نرمال می کند. آن دسته از افرادی که در طی دوران شیمی درمانی هستند بسیار مفید می باشد. دلیل مفید بودن این موضوع به این خاطر می باشد که این بیماران به نسبت افراد عادی به خاطر درمان هایی که دریافت می کنند از سلول های خونی کمتری برخوردارند. انجام فصد کمک به تحریک تولید گلبول های قرمز می کند. |
کاهش کلسترول خون |
با توجه به این که در عمل فصد خون، خون حاوی دی اکسید کربن، سموم، هورمون های پیرکننده، مواد سرطان زا، مواد افزاینده فشار خون، چربی های مضر از بدن خارج می شود و بعد از آن بدن کمبود ناشی از خروج خون را با تولید خون تازه ی عاری از این مواد جایگزین می کند. آن دسته از افرادی که مبتلا به فشار خون بالا می باشند پاکسازی غدد لنفاوی و پالایش خون با فصد خون در منزل کمک می کند تا کمترین میزان کلسترول خون جذب شود. |
بهبود بیماری ها |
آن دسته از بیماری هایی که با کاهش غلظت خون و کاهش مواد سمی در بدن درمان می شوند و بهبود پیدا می کنند با خروج خون از بدن مقدار آهن خون نیز کاهش پیدا می کند. |
تنظیم آهن خون |
آن دسته از افرادی که آهن خون بالایی دارند مبتلا به بیماری هموکروماتیس می باشند. در صورتی که پیگیری های لازم را برای درمان در پیش نگیرند عوارضی مانند بیماری های کبدی، نارسای قلبی، خستگی مفرط و ضعف عمومی را تجربه خواهند کرد. جهت تشخیص و درمان ناراحتی و نارسایی قلب نیاز است تا برای تشخیص صد در صدی از تجهیزاتی مانند اکو قلب در منزل یا نوار قلب در منزل استفاده شود. هم چنین انجام فصد خون در منزل پالایش خون را فراهم می کند و با ایجاد تعادل در تولید و انتشار آهن در سیستم گردش خون به بهبودی بیمار کمک می کند. |
بهترین زمان فصد خون
افرادی که قرار است فصد خون را انجام دهند ممکن است برای آن ها سوال پیش بیاید که بهترین زمان فصد خون چه زمانی می باشد؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که بهترین زمان فصد خون در ساعات صبح تا ظهر در فصل بهار می باشد.
فصد خون برای غلظت خون
آن دسته از افرادی که میزان هموگلوبولین خون آن ها 18 می باشد انجام یک بار فصد خون کمک می کند تا غلظت خون به حد نرمال برسد ولی باید توجه داشته باشید که این موضوع دائمی نیست و نیاز است با توجه به وضعیت بیمار مجدداً نسبت به انجام آن اقدام کنید. ولی در این مورد توصیه می کنیم با پزشک مشورت کنید و این کار را بعد از انجام آزمایش چکاپ در منزل انجام دهید. انجام این آزمایش کمک می کند تا میزان دقیق هموگلوبولین و هماتوکریت خون تعیین شود. در صورت کاهش میزان هموگلوبین و هماتوکریت بعد از انجام فصد خون قطعی است اما میزان دقیق کاهش آن با انجام آزمایش خون در منزل و یا در مراکز درمانی مشخص می شود. فصد خون روشی است که برای انجام آن برای کاهش غلظت خون از تیغ و یا خون گیری را با سرنگ انجام می دهند. انجام این روش به کاهش غلظت خون در بیماران مبتلا به پلی سیتمی یا اریتروسیتوز کمک می کند.
احتیاط های مورد نیاز قبل از فصد خون در منزل
- بهتر است قبل از انجام از خوردن سوسیس، کالباس و کله پاچه پرهیز کنید.
- توصیه می شود که دو ساعت پیش از انجام فصد یک غذای مقوی میل کنید تا از انرژی مورد نیاز را داشته باشید.
- 12 ساعت پیش از انجام به هیچ عنوان مواد مخدر و نوشیدن الکل مصرف نکنید.
- از انجام ورزش های فیزیکی سنگین خودداری کنید.
- اگر دچار اسهال و یا تکرر ادرار شدید انجام این کار به تعویق بیندازید.
- به هیچ عنوان حمام گرم قبل از انجام فصد خون نگیرید.
- اگر به خاطر بیماری های زمینه داروی خاصی را مصرف می کنید این موضوع را پزشک خود مشورت کنید.
- مصرف مایعات فراوان
مراقبت های بعد از فصد خون در منزل
- بهتر است تا دو روز بعد از انجام این کار از خوردن غذاهای ترش، تند، شیرین و چرب، غذاهایی که ادویه های خیلی گرم یا خیلی سرد دارند پرهیز کنید.
- به هیچ عنوان بلافاصله بعد از انجام فصد خون از خوابیدن دوری کنید.
- می توانید برای کاهش درد کمپرس آب گرم استفاده کنید.
- جهت جلوگیری از عفونت پانسمان تعویض پانسمان در فواصل زمانی مشخص انجام دهید.
آیا تزریق سرم بعد از انجام فصد خون در منزل نیاز است؟
در مواردی که هنگام انجام فصد درصدی از حجم خون کم شود در این موارد ممکن است هنگام انجام و یا بعد از انجام آن دچار ضعف و بی حالی شوید. توصیه می کنیم حتماً قبل و بعد از انجام فصد خون مایعات فراوان مصرف کنید حتی می توانید با تزریق سرم از بروز ضعف و بیحالی جلوگیری کنید. انجام این تزریق به خاطر جبران بهتر حجم کاسته شده و افت فشارخون ناشی از انجام فصد خون در منزل توصیه می شود. حتی در برخی از موارد این ضعف و بی حالی و افت فشار برای افراد پیش نخواهد آمد. هنگام فصدخون در منزل وصل سرم همزمان با انجام فصد خون توصیه می شود ولی برای افراد سالمند حتما تزریق سرم همزمان با فصد خون انجام شود چون این افراد با توجه به بنیه بدنی احتمال ضعف و بی حالی و افت فشار پس از انجام فصد خون برای آن ها وجود دارد.
جهت استفاده از خدمات تزریقات در منزل با سلامت نوین تماس بگیرید.
آیا بعد از انجام فصد خون نیاز به انجام آزمایش می باشد؟
انجام آزمایش در مواردی برای افراد تجویز می شود که پزشک تشخیص دهد انجام این کار ضروری می باشد. آن دسته از افرادی که به خاطر غلظت خون چند بار در سال فصد خون را انجام می دهند و حتی در برخی از موارد فواصل فصد خون کم باشد انجام آزمایش جهت بررسی میزان آهن خون و آهن ذخیره بدن و... انجام خواهد شد. ممکن است برای برخی از افراد این سوال پیش بیاید که با انجام چه آزمایش هایی غلظت خون مشخص می شود؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که انجام آزمایش CBC بررسی HB و HCT مشخص می شود که میزان غلظت خون چقدر می باشد و بعد از انجام فصد خون در منزل و با انجام آزمایش میزان کاهش آیتم های غلظت خون بررسی شود و در مواردی که به غلظت خون با اندازه نرمال نرسیده باشد و شما نیاز به انجام مجدد فصد خون در منزل در فواصل زمانی مشخص دارید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این که آزمایش cbc چیست؟ مقاله ی مرتبط با آن را مطالعه کنید.