سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی یک رویداد ناگهانی اختلال عملکرد مغز است. علت آن 80 درصد جریان خون ناکافی به مغز (آمبولی مغزی، انفارکتوس مغزی) و 20 درصد خونریزی مغزی است. عرضه اکسیژن و مواد مغذی محدود یا قطع شده است. سلول های مناطق آسیب دیده مغز از بین می روند. سکته مغزی در حدود 70 درصد از مبتلایان به آسیب های بعدی منجر می شود، و سومین علت شایع مرگ پس از بیماری های قلبی عروقی و نئوپلاسم های بدخیم است. اختلالات گفتار، فلج یک طرفه، اختلالات راه رفتن، خلق و خوی افسردگی و اختلالات حافظه اغلب رخ می دهد.
علل سکته مغزی
شایع ترین علل سکته مغزی انفارکتوس مغزی، آمبولی مغزی یا خونریزی مغزی است. در طول انفارکتوس مغزی، رگ های خونی منتهی به مغز یا عروق مغز، به عنوان مثال به دلیل تصلب شرایین، باریک یا مسدود می شوند. گاهی اوقات نیز با یک لخته خون شسته شده (آمبولی مغزی) مسدود می شوند. خون ریزی مغزی زمانی رخ می دهد، که یک رگ خونی در مغز به طور ناگهانی پاره شود.
علل نادرتر ناهنجاری های عروقی مادرزادی یا رگ های مغزی آسیب دیده در اثر عفونت است. عوامل خطر در درجه اول فشار خون بالا، دیابت، سطح بالای چربی خون، سیگار کشیدن، چاقی و عدم ورزش هستند. این عوامل باعث افزایش تصلب شرایین می شود، که معمولاً به دلیل رسوبات چربی و کلسیم در طی سالیان به رگ های خونی آسیب می رساند. اتفاقاً به هیچ وجه فقط افراد مسن مبتلا نیستند. نوجوانان و کودکان نیز ممکن است، دچار سکته مغزی شوند. با داشتن یک سبک زندگی سالم که از رژیم های غذایی پرچرب و سیگار کشیدن اجتناب می کند، و شامل ورزش می شود، می توان از آن پیشگیری کرد.
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
زمانی که بیماری دچار سکته مغزی می شود، معمولاً در این موارد بخشی از بدن بیمار از کار افتاده می شود، و فرد در انجام فعالیت های روزانه دچار مشکل می شود. زمانی که این اتفاق می افتد، بهتر است، برای بهبود پیدا کردن بیمار و درمان آن بهترین روش استفاده از تمرینات فیزیوتراپی می باشد. انجام این تمرینات کمک می کند، تا به مرور زمان عضلات بیمار سفت تر شود، و بتواند توان حرکتی را به صورت مجدد دریافت کند. فیزیوتراپیست هایی که برای انجام تمرینات به منزل بیماران مراجعه می کنند، با در نظر گرفتن تمرینات مخصوص با توجه به وضعیت بیمار سعی می کنند، به بهبود پیدا کردن بیمار کمک کنند.
تعرفه فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
هزینه فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل با توجه به پارامترهای مختلفی اعم از مدت زمان هر جلسه از فیزیوتراپی و طول دوره ی درمان بیمار متغیر می باشد. نکته ی مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، این است، که تعداد جلسات در نظر گرفته شده بر هر بیمار متغیر می باشد، و تا زمانی که بیمار بتواند بهبودی کامل پیدا کند، ادامه پیدا می کند.
چه زمانی فیزیوتراپیست کمک می کند؟
جلوگیری
سبک زندگی فعال و متحرک همراه با ورزش استقامتی منظم به پیشگیری از سکته کمک می کند. دوره های پیشگیری تحت راهنمایی فیزیوتراپیست های آموزش دیده خاص می تواند به شما در این امر کمک کند. این دوره ها برای فعال سازی فیزیکی یا آرامش طراحی شده اند.
درمان
در صورتی که سیستم اسکلتی عضلانی در نتیجه سکته مغزی تحت تأثیر قرار گرفته باشد، یا فلج رخ داده باشد، فیزیوتراپی می تواند سهم قابل توجهی در درمان داشته باشد. درمان فیزیوتراپی پس از سکته مغزی بسیار سریع شروع می شود، یعنی در حال حاضر در کلینیک. درمان در توانبخشی (عصبی) و سپس در مطب خصوصی فیزیوتراپیست شما ادامه می یابد. فیزیوتراپیست های متعددی به ویژه برای درمان بیماران عصبی از طریق آموزش های ویژه بیشتر واجد شرایط هستند. آن ها با مفاهیم درمانی جدیدتر مانند درمان اجباری یا درمان با تردمیل کار می کنند، که نتایج خوبی در درمان سکته مغزی نشان داده است.
فرصت ها برای افراد آسیب دیده
فیزیوتراپی پس از سکته مغزی یک مزیت استاندارد بیمه درمانی قانونی در مراقبت های سرپایی است. فیزیوتراپیست شما را بر اساس تجویز پزشک معالجه می کند. هنگامی که برای اولین بار تجویز می شود، حداکثر 10 واحد درمانی برنامه ریزی شده است، در مورد نیازهای درمانی طولانی مدت برای بیماران بالای 18 سال تا 30 واحد، برای بیماران زیر 18 تا 50 واحد.
در صورت بروز سکته مغزی معمولاً از داروهای زیر استفاده می شود.
- فیزیوتراپی عمومی
- فیزیوتراپی عصبی
- گرما درمانی
- سرما درمانی
اهداف درمانی در فیزیوتراپی
- برای اختلالات حرکتی با یا بدون فلج: ارتقاء و بهبود مهارت های حرکتی
- ارتقا و بهبود هماهنگی، تعادل و حرکات درشت و ظریف
- ارتقاء و بهبود استقامت، قدرت و انعطاف پذیری
- تمرین و خودکار کردن حرکات عملکردی و اطمینان از تحرک برای آسان کردن زندگی روزمره و بهبود کیفیت زندگی
- برای اختلالات اسپاستیک: تنظیم تنش عضلانی و اجتناب از سفت شد.
رویکردهای مختلفی برای فیزیوتراپی منزل برای قربانیان سکته مغزی وجود دارد. چگونه می دانید کدام روش برای شما بهترین است؟ هر سکته مغزی متفاوت است، بنابراین هر بیمار بهترین پاسخ را به درمان خانگی متفاوت خواهد داد. بنابراین مهم است که آزمایش کنید.
در این مقاله با برخی از بهترین روش ها و نکاتی آشنا می شوید، که به شما در انجام فیزیوتراپی منزل بعد از سکته کمک می کند.
بهترین روش های درمانی خانگی برای بیماران سکته مغزی
پس از ترخیص از درمان سرپایی، برای بیماران سکته مغزی ضروری است، که یک برنامه توانبخشی موثر را در خانه ادامه دهند. مغز برای ادامه درمان نیاز به تحریک مداوم دارد.
تمرینات توانبخشی روزانه سکته مغزی
در حالی که دامنه تمرینات حرکتی بر تقویت عضلات تمرکز دارد، تمرینات توانبخشی سکته مغزی مغز شما را فعال می کند، تا پیام هایی را برای حرکت به عضلات ارسال کند. توانبخشی بر فعال کردن نوروپلاستیسیته تمرکز دارد، مکانیزمی که مغز از آن برای سیم کشی مجدد و یادگیری مهارت های جدید استفاده می کند. پس از این که بخشی از مغز تحت تأثیر سکته مغزی قرار می گیرد، نوروپلاستیسیته مسیرهای جدیدی را به سمت مناطق سالم مغز ایجاد می کند. با انجام مداوم تمرینات توانبخشی روزانه، مغز خود را با تحریکی که برای سیم کشی مجدد و بهبود عملکردش نیاز دارد، فراهم می کنید.
تقویت عضلات یکی دیگر از اهداف توانبخشی سکته مغزی برای مبارزه با هرگونه آتروفی عضلانی است، که در نتیجه عدم استفاده رخ داده است.
آینه درمانی برای بازگرداندن عملکرد دست (تمرین دست با آینه میز)
آینه درمانی روشی برای فعال کردن سیگنال ها از دست به مغز است، به ویژه در بیماران مبتلا به فلج دست یا تحرک بسیار محدود دست. این روش درمانی برای بیماران سکته مغزی شامل استفاده از یک آینه رومیزی برای پوشاندن بازوی آسیب دیده با بازتاب بازوی در حال کار است. سپس تمرینات دست درمانی را روی میز و در حالی که به بازتاب نگاه می کنید، انجام دهید.
حتی اگر می دانید که فقط یک دست را حرکت می دهید، مغز شما فریب خورده و فکر می کند، که هر دو دست را حرکت می دهید. این به فعال شدن نوروپلاستیسیته کمک می کند، و به آرامی دامنه حرکتی دست آسیب دیده را بهبود می بخشد.
حرکت درمانی ناشی از ناتوانی برای فلج بازو یا پا
حرکت درمانی ناشی از محدودیت شکل پیچیده ای از فیزیوتراپی است، که برای قربانیان سکته مغزی که همی پلژی یا همی پارزی دارند، (ضعف یا فلج در سمت آسیب دیده) مفید است. این کار با محدود کردن طرف آسیب دیده در حالی که مجبور به استقرار طرف آسیب دیده است، کار می کند. ورزش درمانی ناشی از محدودیت می تواند چالش برانگیز باشد. این معمولاً یک برنامه توانبخشی است، که در بازتوانی شروع می شود، و سپس در خانه ادامه می یابد.
آموزش ذهنی برای بهبود فلج
آموزش ذهنی شامل تمرین ذهنی چیزی قبل از انجام واقعی آن است. ورزشکاران حرفه ای از تمرینات ذهنی برای بهبود عملکرد ورزشی خود استفاده می کنند، و قربانیان سکته نیز می توانند از این کار سود ببرند. سعی کنید تمرینات توانبخشی خود را به مدت 5 دقیقه قبل از انجام واقعی تمرین ذهنی انجام دهید. مطالعات نشان داده اند، که تجسم حرکات، نوروپلاستیسیته را مانند حرکات واقعی فعال می کند.
آموزش ذهنی به ویژه برای بیمارانی که با فلج دست و پنجه نرم می کنند، و هنوز قادر به حرکت بدون کمک نیستند، مفید است. این روشی برای پشتیبانی از سیم کشی مجدد مغز بدون نیاز به حرکت ارائه می دهد.
دستگاه های توانبخشی خانگی
تجهیزات فیزیوتراپی خانگی می تواند به شما کمک کند، در طول دوره توانبخشی سکته مغزی در خانه انگیزه خود را حفظ کنید، به خصوص اگر از انجام صفحه به صفحه تمرینات نوشتاری خسته شده اید. از درمانگر خود بپرسید، که چه تجهیزات توانبخشی را می توانند توصیه کنند.
از توانبخشی دست غافل نشوید
بازیابی عملکرد دست اغلب بیشتر از بازیابی تحرک بازو یا پا طول می کشد. در نتیجه، بسیاری از قربانیان سکته از درمان با دست غفلت می کنند، و به جای آن راهبردهای جبرانی برای استفاده از دست بی تأثیر خود برای کارهای روزمره (مانند آشپزی با یک دست) پیدا می کنند. با این حال، اگر دست آسیب دیده نادیده گرفته شود، از دست دادن تحرک بدتر می شود. به این پدیده عدم استفاده آموخته شده می گویند. برای بهبود عملکرد دست پس از سکته، بیماران باید دست خود را فعال نگه دارند. روی استفاده از دست آسیب دیده خود در کارهای روزانه تمرکز کنید، حتی اگر دست قوی تر به حرکت کمک کند. مهم تر از همه، مطمئن شوید، که تمرینات دست درمانی خود را روزانه انجام دهید، تا مغز خود را دوباره سیم کشی کنید، و شانس بهبود عملکرد دست را افزایش دهید.
بیش از 6 ساعت در شبانه روز بخوابید.
خواب نقش مهمی در بهبود سکته مغزی دارد، به خصوص وقتی صحبت از فیزیوتراپی باشد. چرا؟ زیرا نشان داده شده است، که خواب REM از یادگیری و به خاطر سپردن برای انجام وظایف فیزیکی پشتیبانی می کند. در طول خواب REM، مغز این فرصت را دارد، که انتقال دهنده های عصبی را که شبکه های عصبی درگیر در حافظه، یادگیری و عملکرد را سازماندهی می کنند، بازسازی کند. بنابراین، مهم است، که بیماران سکته مغزی استراحت کافی داشته باشند.
خواب REM (خواب با حرکت سریع چشم) تمایل دارد، در اواخر شب اتفاق بیفتد، بنابراین مهم است، که بیش از 6 ساعت در شب بخوابید. اگر در طول روز بیش از 30 دقیقه می خوابید، خواب عمیق خود را در شب قطع کنید. هنگامی که ذهن و بدن استراحت می کنند، شفا می تواند رخ دهد. اگر اختلال خواب دارید، که باعث می شود، بیش از 6 ساعت نخوابید، باید با پزشک خود در مورد گزینه های خود صحبت کنید.
چرا فیزیوتراپی در منزل مهم است؟
در حالت ایده آل، بیماران باید تا حد امکان به طور مداوم فیزیوتراپی خانگی را دنبال کنند. مغز برای ایجاد مسیرهای جدید و بهبود عملکردهای از دست رفته به اطمینان دائمی نیاز دارد. امیدواریم که انگیزه داشته باشید، که درمان خانگی خود را به طور مداوم و طولانی مدت دنبال کنید. این گونه بهترین نتایج را خواهید گرفت.
در صورت امکان، با درمانگر خود برای ایجاد یک برنامه درمانی خانگی همکاری کنید. درمانگر شما شرایط منحصر به فرد شما را درک می کند، و می تواند به شما در دستیابی به اهداف انگیزشی و معنادار کمک کند.
سایر خدمات مشابه:
- فیزیوتراپی تنفسی در منزل
- فیزیوتراپی آرنج در منزل
- فیزیوتراپی زانو در منزل
- فیزیوتراپی گردن در منزل
- فیزیوتراپی کمر در منزل